Kawa magazyn Kawa magazyn
146
BLOG

ARTUR ANDRUS - Zagadka kromki wyjaśniona!

Kawa magazyn Kawa magazyn Rozmaitości Obserwuj notkę 1

Zespół dwudziestu trzech naukowców, pracujących na siedmiu uniwersytetach w całej Europie pod kierunkiem profesora Ottona Schweibla, rozwiązał zagadkę upadania kromki chleba masłem do ziemi. Z opublikowanych w listopadzie 2009 roku badań wynika, że odpowiedzialnym za taki stan rzeczy jest cholesterol, którego w 100 g masła jest od 220 do 250 mg. Posmarowana warstwą masła kromka chleba jest cięższa o cholesterol od kromki posmarowanej taką samą warstwą margaryny, która jako tłuszcz roślinny cholesterolu nie zawiera. Naukowcy doszli do takiego wniosku po całej serii eksperymentów - kromka posmarowana masłem w 89% przypadków spadała masłem do ziemi, a żadna z kromek posmarowanych margaryną nie spadła masłem do ziemi. Co najwyżej spadała margaryną do ziemi, ale wyjaśnieniem tego zjawiska zajmuje się już inny zespół badawczy. Prace naukowców trwały sześć lat i kosztowały 8,5 mln euro. 90 procent kosztów pokryto z Funduszu Wyrównywania Różnic Cywilizacyjnych Pomiędzy Krajami Członkowskimi Unii Europejskiej.

TEKST napisany specjalnie dla "Kawy'. Nie stanowi samodzielnego bloga.

Już w sprzedaży Piszą dla nas m.in.:

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości